“Ajuntament Jove”, acompanyament emocional
a les aules de Premià de Mar

Client

Ajuntament de Premià de Mar

Anys d'execució del projecte

Del 2015 al 2021

Tipus de clients que ho poden contractar

Ajuntaments, comunitats educatives

Destinatàries

Alumnat de 3r i 4t d'ESO, professorat i ciutadania

El repte

Potenciar l’autonomia de les joves en relació a la gestió emocional de situacions difícils i donar suport a tutores i tutors i responsables psicopedagògiques en l’enfortiment de coneixements, habilitats i actituds per l’acompanyament emocional.

Què vam fer?

L’Ajuntament Jove es va elaborar en tres fases:

  1. Establir la connexió i el seguiment del programa amb els agents claus (tècniques de l’Ajuntament,  tutors i tutores,  famílies).
  2. Dur a terme les principals intervencions, per una banda, el projecte de l’Amplificador Jove als instituts amb els cursos de 3r d’ESO i per l’altra el projecte de l’Efecte Jove amb joves de 4t d’ESO.
  3. Presentació pública dels projectes creats a l’Efecte Jove amb un espai de diàleg posterior, sobre les temàtiques d’interès de les joves, amb un públic de quaranta persones de totes les edats.

L’Amplificador va consistir en posar atenció a conflictes i tensions de les aules i aportar solucions o estratègies de transformació, donant especial recolzament a les joves que les travessen opressions socials (sexisme, racisme, LGBITQfòbia, cànons de bellesa, capacitisme, classisme etc.)

Aquest projecte es va fer al llarg de 3 sessions de dues hores amb cada aula de 3r d’ESO dels instituts La Salle i INS Premià de Mar.

L’Efecte Jove, adreçat a joves de 4t d’ESO, tenia per objectius:

  • Potenciar l’autogestió juvenil en relació a la creació de projectes artístics i socials posant al centre les seves necessitats i interessos.
  • Donar suport a expressar, comunicar i reivindicar les problemàtiques juvenils a la resta de la població i als agents concrets pels que necessitin ser escoltats.

Es van crear 2 grups, fent 10 sessions de dues hores a les tardes, amb joves voluntaris que l’any anterior havien participant a l’Amplificador Jove. El projectes resultant d’aquest treball van ser dos vídeos, un que parlava sobre la discriminació i salut mental, i l’altre, sobre el maltractament psicològic familiar (veure més a baix).

Etiquetes

Coeducació – Acompanyament emocional – Perspectiva de gènere

Més informació