Movem Fitxa! Per una transformació ecofeminista

Proposem un acompanyament gratuït i participatiu a totes les cooperatives de treball de Catalunya que vulguin incorporar la perspectiva ecofeminista en el seu funcionament.

Per què el projecte “Movem Fitxa”?

La perspectiva ecofeminista, des de fa dècades, ens diu que no podem resoldre les desigualtats de gènere sense anar a l’arrel del problema: l’explotació de totes les formes de vida. La lluita contra un sistema capitalista, patriarcal, racista i extractivista és el camí. 

En aquests moments de múltiples crisis globals i estructurals necessitem brúixoles per:

 • Posar consciència i apreciar el que ja estem fent: estem ben direccionades!
 • Definir quins aspectes volem millorar: reunir eines i planificar accions per a fer-ho

Així, com a part de la transició ecosocial, les cooperatives de treball podem analitzar-nos i revisar, tant internament, la nostra cultura de relació, com externament, el nostre impacte sobre l’entorn. 

A qui s’adreça “Movem Fitxa”? 

A totes les cooperatives de treball de Catalunya federades a la FCTC (som 670!)

Més particularment, a les cooperatives dels sectors següents: 

 • Cultura, comunicació i audiovisual 
 • Turisme i hostaleria 
 • Cures a les persones (la sectorial)

Ens adrecem a cooperatives de treball que vulguin ser organitzacions més democràtiques, justes, curoses, lliures de violències i corresponsablesOrganitzacions conscients dels seus privilegis i que vulguin responsabilitzar-se dels seus impactes.

Et reconeixes en la descripció? Apunta’t amb nosaltres!

Com és l’acompanyament “Movem Fitxa”?

L’acompanyament s’articula en tres parts (seguint aquesta classificació de la Red de Transición)

 • El CAP: un autodiagnòstic en línia que ens dóna recomanacions i recursos per seguir incorporant la perspectiva ecofeminista i per apreciar el camí que ja hem recorregut.
  En farem la presentació online en la formació gratuïta “Eines per incorporar l’ecofeminisme a la meva cooperativa” el dijous 19 de maig de 10h a 11h30.
 
 • El COR: una jornada presencial d’Ecologia Profunda per reconnectar amb la Natura, la comunitat i les pròpies emocions.
  Serà el divendres 27 de maig tot el dia, al coworking Kunlabi (Sant Joan de Mediona). 

 

 • Les MANS: uns tallers participatius online per recollir bones pràctiques ja existents a les cooperatives de treball, enriquir l’eina d’autodiagnòstic i inspirar el camí d’altres cooperatives.
  Seran a la tardor del 2022, informarem més endavant de les dates. 

Qui hi ha darrera del projecte “Movem Fitxa”? 

Som una agrupació de quatre entitats (l’Esberla SCCL, Bildi Grafiks SCCL, Resilience Earth SCCL i la Red de Transición) i ens hem unit per generar coneixements transferibles partint de la nostra experiència.

El projecte rep el financement de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), dintre del seu programa de Foment del Cooperativisme.