Canvi d’etapa en els projectes de sobirania alimentària de l’Esberla

Ja portem unes setmanes del nou curs 2021-2022, el primer, després de 6 anys en que l’Esberla no gestionarà cap servei de menjador escolar ecològic.

Des del setembre de 2015 al juny del 2021, l’Esberla va gestionar els Menjadors Ecològics, de temporada i de proximitat de l’Escola Bergantí del Masnou. A més dels menjadors de l’Escola Argentona i de l’Escola La Falguera de Vilanova del Vallès, durant alguns d’aquests cursos. Enguany, les sòcies de la cooperativa hem decidit no continuar fent serveis de gestió de menjadors escolars per deixar espai a nous projectes.


Aquesta decisió, que no ha estat fàcil de prendre, és el resultat d’un procés de revisió interna de l’Esberla que ens ha portat a actualitzar els nostres valors, trobar una nova forma d’organitzar-nos i definir el tipus de serveis que volem oferir, sempre vetllant per la sostenibilitat de la cooperativa


Nou enfoc en els projectes de l’Esberla

L’Esberla va néixer l’any 2013 de la mà de 5 joves que van decidir cooperar per construir plegades un projecte laboral autoocupació i alhora de transformació social. Al voltant de l’educació, el lleure i la participació juvenil van començar a desenvolupar projectes sorgits de les seves motivacions i coneixements.

 

Amb el temps, les experiències viscudes, els nous coneixements adquirits, la incorporació de noves sòcies i treballadores, com dèiem, l’Esberla ha anat canviant: De la dinamització i la gestió de serveis de participació i lleure -com els casals d’estiu, tallers juvenils o els menjadors escolars-, s’ha donat pas a l’assessorament, la formació i l’acompanyament d’organitzacions i grups en la incorporació de la perspectiva de gènere i la mirada ecofeminista en els seus processos organitzatius i en les seves relacions.


La gestió d’un servei de menjador és complexa i requereix, i mereix, una estructura organitzativa centrada, especialitzada i optimitzada per a dur a terme aquest tipus de serveis, que vetlli per la qualitat dels processos educatius i alimentaris que, diariament, infants i joves es troben durant el temps del migdia en els seus centres educatius
.


Un sector precaritzat

I quan diem optimitzada, no és en va. Des del Departament d’Educació, així com des de bona part de la societat, no es dona la importància, ni el valor alimentari, educatiu, social i econòmic, que cal a l’espai de menjador escolar. Motiu pel qual aquest és un sector que veu precaritzats tots els seus àmbits i processos: Començant pel laboral, en el que cal recordar que majoritàriament hi treballen dones, passant per l’educatiu en relació al poc valor que es dona la tasca diària d’aquest espais, i acabant pel del sector primari que ha de proveir els aliments dels àpats.

 

Per poder dur a terme un projecte de Sobirania Alimentària, com el d’un menjador escolar ecològic, de temporada i de proximitat, tenint cura dels processos alimentaris, educatius i laborals que s’hi donen i fent partícip a la comunitat educativa, calen molts recursos econòmics i moltes persones. Per una empresa de mida petita, en les condicions actuals, és molt difícil dur a terme un projecte d’aquest tipus ja que, per fer-ho sostenible econòmicament, li cal gestionar varis menjadors que puguin sostenir tota l’estructura de suport (de gestió, coordinació, formació, atenció i cura de les treballadores, etc) que es mereix aquest servei. 


Aquest 6 anys de gestió integral del menjador ecològic de l’Escola Bergantí ens han aportat un munt d’aprenentatges que no volem deixar enrere i per això, malgrat hem decidit no continuar duent a terme aquests serveis de gestió tenim moltes ganes de continuar apostant per aquests projectes de sobirania alimentària i ens posem al servei de la comunitat educativa que vulgui iniciar o enfortir el seu projecte de menjador ecològic per oferir els nostres acompanyaments, formacions i assessoraments.

 Si la vostra entitat o empresa està interessada en iniciar algun camí de sobiranies alimentàries i us agradaria el suport i guia de l’Esberla, us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del correu info@esberla.cat