Odoo: eina de codi obert i programari lliure per cuidar-nos i alliberar-nos

La principal necessitat de l’Esberla al llarg d’aquests darrers anys ha estat el control de les càrregues de feina i millora d’aquestes. Feia mesos que li donàvem voltes i que provàvem diferents sistemes per tenir-ho tot en compte.

 

En l’eterna recerca de com cuidar-nos amb qualitat va aparèixer la possibilitat d’implementar Odoo, una eina que, a més de ficar alerta en les càrregues, ens unifica tots els processos de l’Esberla i a sobre de programari lliure i codi obert, què més podem demanar? 

 

Una eina dissenyada pel món capitalista, sí, de codi obert i programari lliure però amb el principal objectiu de la optimització del recursos, l’augment de la productivitat i dels marges.

 

Com donar-li la volta a una eina que està dissenyada per això, obrint la mirada i fent que ens serveixi pel que necessitem?

 

En aquest procés, va aparèixer Aquarian que va entomar el projecte amb moltes ganes de donar-li un gir, feministitzar i fer més inclusiva l’eina i aconseguir allò que ens estavem proposant.

Quines innovacions vam implementar en la eina?

La gestió del temps per sobre de la productivitat: Habitualment en els processos d’implementació d’Odoo es comença per mòduls com el de facturació o vendes, en el nostre cas, vam donar-li la volta i la prioritat va ser començar pel de fulls d’hores i projectes.

Llenguatge inclusiu: Ens arriba que Odoo i la seva comunitat estan fent un canvi en la manera de programar i escriure, i podem estar orgulloses i dir, que des de l’Esberla hi hem tingut a veure! I és que tant important són els números i la programació com el llenguatge en que està escrit.

Un procés de creació col·lectiu

El que teníem clar, era que totes havíem d’estar còmodes amb l’eina, que ens havia de servir i que havia de ser un procés col·lectiu amb la participació de tots els rols implicats, realitzant acompanyaments a totes les persones, en grup i individualment.


Aquest procés i acompanyament ha sigut una gran inversió de temps i esforços, sobretot pels rols que estaven més implicats en la implementació i comunicació amb Aquarian, però segur, que val la pena!

Què hem aconseguit?

Tot i que ja estem notant com ens està canviant l’Odoo, tant en la manera de fer com en la manera de comunicar-nos i de fer previsions, encara és molt aviat per fer un primer balanç de la quantitat de coses que ens està aportant aquesta eina.

És per aquest motiu que creiem important fer avaluacions de la eina amb totes les persones i rols, introduir i crear indicadors i així poder millorar-la i fer-la nostra.

Cooperatives! Tenim a l’abast eines ja creades, que a vegades només els hi calen uns canvis per a fer-les més inclusives i que s’adeqüin més a la nostra manera de fer!

Mirem com podem canviar-les?

Aquest projecte ha estat subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona.