L'equip nucli

Ariadna Mendieta Simó
Coordinadora de la cooperativa – Sòcia
Ariadna Mendieta Simó
Convençuda que un altre món és possible, crec fermament en el model cooperatiu com a alternativa al capital, per això vaig estudiar un màster en economia social i empresa cooperativa.
Sóc sòcia fundadora de l’Esberla, i els meus rols dins la cooperativa són de Co-gerent i coordinadora de l'estructura cooperativa. M’encarrego de liderar i acompanyar les companyes en les gestions econòmiques, laborals i administratives, tant dels serveis, com del conjunt de la cooperativa. A la vegada, comparteixo amb el Víctor i la Patri el rol de visió global i estratègica, i m'encanta que pugui ser compartit.
Sóc molt metòdica, organitzada i toco de peus a terra (a vegades massa i tot!) per això m'entusiasma la feina que faig, ho tinc tot controlat!
A la vegada, vull reivindicar, visibilitzar i donar valor a totes les tasques reproductives i invisibles que es fan des de les entitats de l'economia social i solidària, ja que són una part imprescindible i indispensable pel seu funcionament.

Mariona Zamora Juan
Coordinadora de programes i de projectes – Sòcia
Mariona Zamora Juan
Mil vegades m’han preguntat a què ens dediquem les antropòlogues i si els nostres estudis tenen alguna aplicació. I si li afegeixes un màster sobre teoria feminista i polítiques públiques d’igualtat de gènere l’interrogant encara es fa més gran.
Doncs des del 2013, amb molt d’amor i molt d’orgull, puc explicar que em dedico a la formació i assessorament a escoles, instituts, entitats i empreses que volen incorporar la perspectiva de gènere i feminista en el seu funcionament intern, per crear espais més segurs, justos i curosos, i on les persones poden ser qui vulguin ser.
I això, ho faig des del marc de l’economia social autogestionada en un projecte anomenat L’Esberla, del qual sóc sòcia des de l’inici, i que he vist créixer, transformar-se i madurar, sense deixar mai de qüestionar-se i cuidar-se.
Intento aportar a L’Esberla rigor acadèmic i teoria (cosa que m’encanta!), qüestionament constant, optimisme, energia i idees esbojarrades que no sempre tenen la mateixa rebuda. Altres coses imprescindibles a saber sobre mi: em perden les croquetes, sempre tinc l’agenda plena i quan puc em trobareu emparrada per les muntanyes del nostre petit país.

Víctor Jambert Jiménez
Soci en excedència
Víctor Jambert Jiménez
Viatjo dins L’Esberla des dels primers cafès. Acompanyo processos grupals i comunitaris d’empoderament i presa de consciència. En especial vull transformar l’opressió adultista que s'exerceix sobre les persones menors, en especial a l'adolescència.
La gestió del poder i els privilegis és un tema difícil i apassionant que em travessa diàriament. La meva motivació és desenvolupar el poder de tenir consciència del propi poder. En mi i en els grups amb els que treballo.
En aquesta etapa de l’Esberla també ocupo els rols de co-gerent i coordinador de l’activitat cooperativa. Són reptes nous i grans però la honestedat i el suport mutu donen sentit a tota l'energia que necessiten els canvis.
Curiositat: Sempre m'ha atret molt Grècia, des de petit. L'he visitada algunes vegades. De fet, desitjo viure-hi durant un temps llarg... Potser no falta tant! γεια σας!"

Mireia Caldés Viñals
Coordinadora de les cures i de projectes – Sòcia
Mireia Caldés Viñals
Ambientòloga i menció en Geografia, vinculada i connectada al medi ambient, de manera activista i a nivell laboral. Sòcia de l’Esberla des del juny del 2016, navego entre el món de la sobirania alimentària i la participació emocional en gran part pel seu ventall de possibilitats.
També formo part de l’equip d’intervencions pedagògiques de la cooperativa.
Submergida en el món del treball de processos, he après a relacionar-me conscientment amb la comunicació, la democràcia profunda i la resolució dels conflictes. Procuro aplicar-ho en el meu àmbit personal i també socialitzar-ho en l'acompanyament als infants, joves i grups.
En l'àmbit de la cooperativa he trobat un espai on poder ser jo, tenir cura de la gent i de la meva pròpia cura, i autoocupar-me amb les coses que em fan vibrar!
Crec en un alliberament nacional i social per al meu país, i considero necessari teixir aliances amb altres pobles del món que es troben ocupats per règims autoritaris i demofòbics.
M'agrada estimar a la meva família i sóc d’estiu, de muntanya i de mar a parts iguals, i molt de circ. M’encanta volar pels aires per després saber que toco de peus a terra.

Patricia Bertolin Ros
Coordinadora de projectes – Sòcia
Patricia Bertolin Ros
Camino amb l'Esberla com a facilitadora des de 2016. L'any 2017 també com a coordinadora de projectes i des del setembre de 2018 com sòcia, fet que m'emociona i em genera reptes!
La primera vegada que vaig sentir que volia estar connectada amb l'acompanyament a infants va ser quan tenia 13 anys. Actualment poso gran part de la meva energia en projectes dirigits a joves on puc desenvolupar dues de les meves passions: escoltar i conèixer. M'encanta poder asseure'm amb els i les joves i apreciar les seves vivències i necessitats.
L'altra part del meu temps, la dedico a l'antropologia social i cultural, la meva altra passió. Per això vaig realitzar el meu treball de final de grau en l'àmbit de l'educació secundaria.
Els canvis vitals, sovint, em fan estar connectada amb la vulnerabilitat. Gràcies a la mirada de Treball de Processos, l’acompanyament de l’Esberla i del meu voltant, estic apostant per aprendre a col·lectivitzar la vulnerabilitat i fer visible aquelles emocions i experiències que socialment tendeixen a amargar-se o marginar-se.
Poder experienciar que la vulnerabilitat és acollida i apreciada em fa sentir més segura, lliure i m’anima a voler-ho potenciar en els grups amb els quals treballo.
I l'altre trosset de temps que em queda el dedico a coses que em fan sentir viva i feliç: la família, les plantetes i el teatre.

Laura Pourtier
Coordinadora de l’activitat i de projectes – Sòcia
Laura Pourtier
Sóc de la Bretanya francesa, vaig arribar a Catalunya al 2011 en la recerca de sol i alegria.
Vaig entrar a l'Esberla a l'abril del 2017. La meva filla gran tenia 8 mesos i jo volia reprendre la vida professional d'una manera respectuosa cap a ella i cap a mi. A l'Esberla vaig trobar totes les condicions necessàries per aquell moment vital. Conciliar va passar a ser la meva paraula preferida! M'agradaria contribuir a visibilitzar la maternitat i la cura de menors al món laboral.
Sóc coordinadora de l'activitat i alhora coordino serveis d'Ecologia profunda. Vaig descobrir i començar a practicar el “Treball que reconnecta” de la Joanna Macy pocs mesos després de la meva segona maternitat i em va sostenir en un moment de gran ansietat en quant al futur, del col·lectiu i dels meus.
Ser sòcia de l'Esberla em genera orgull i alhora un gran sentiment de responsabilitat.
Què més? Em fan feliç les bones novel·les i omplir el meu poble de plantes silvestres. La resta del poc temps lliure que em deixen els meus dos fills l’intento dedicar a l'activisme ecologista i a l’amor cap a la Natura.

Andrea Cobo Ávila
Coordinadora de l’estructura – Sòcia
Andrea Cobo Ávila
Sóc graduada en administració i direcció d'empreses amb un postgrau de gestió de cooperatives i empreses d'economia social i solidària.
Vaig començar el meu camí a l'Esberla la primavera del 2018 com a administrativa del casal d'estiu. Des de la tardor 2018 sóc tècnica de gestió de la cooperativa i m'encarrego de temes laborals, administratius i econòmics a més de donar suport a tots els serveis que oferim.
Fora de l'Esberla, segurament em trobareu a algun pavelló o pista de bàsquet. Dedico gran part del meu temps a aquest esport, que m'acompanya des de ben petita com a forma de vida i que m'ha ensenyat superació, motivació i sobretot treball en equip.
Actualment visc a Mataró, però sóc de Montmeló (que no és només un circuit!). Sí, el Maresme m'ha captivat, despertar-me i veure la platja em dóna més llibertat i tranquil·litat.
Ah, a l'estiu, quan s'ha acabat la temporada i els pavellons estan tancats, em trobareu a qualsevol indret de Catalunya, a alguna festa major, sóc amant de les festes de poble i del seu caliu!

Marina Jordán López
Coordinadora de projectes – Sòcia
Marina Jordán López
La meva sensibilitat des d'adolescent per l'àmbit social i educatiu va marcar els estudis que vaig realitzar de més jove. Canvis vitals i la precarietat al mercat laboral van aproximar-me al sector de l'hostaleria i la restauració.
Aquestes dues trajectòries s'uneixen ara dins la tasca de coordinadora de serveis de Sobirania Alimentària. Les veig créixer amb il·lusió (i a vegades inseguretats, és clar!) dins del transformador marc de l'economia social i cooperativa.
Sóc feliç de treballar a la vila que m'ha vist créixer. El meu desig: tornar-hi a viure.
Què més? M'encanten les patates, estirar-me al sofà amb la meva gata i el color roig!

Amaia Mtz. de Lahidalga Ibarrola
Coordinadora de projectes – Sòcia
Amaia Mtz. de Lahidalga Ibarrola
Sóc de Gasteiz i fa 10 anys que vaig arribar a Barcelona. Vaig estudiar Ciències Polítiques però aviat vaig veure que allò que més em motivava era la política de carrer. Vaig començar a treballar al barri del Besòs a un servei municipal, mediant i gestionant conflictes des d'una mirada comunitària. Va ser una gran escola on vaig aprendre molt sobre dignitat i lluita.
L’any 2015, quan el conflicte formava part de la meva vida personal, professional i militant, vaig conèixer la Psicologia Orientada al treball de processos i em va fer sentir que la meva transformació personal era l'inici per poder acompanyar altres processos de canvi, tant a nivell individual com col·lectiu. Ara, estic iniciant la meva pràctica com a terapeuta individual.
Des de la meva entrada a l'Esberla el 2018, he tingut el privilegi de poder facilitar processos socioeducatius i participatius amb joves, fer formacions i acompanyaments emocionals a diverses organitzacions des d'una perspectiva interseccional.
M'apassiona ... la música dancehall i afrobeat. La lluita anti-racista i feminista. Adorar la lluna i celebrar els solsticis amb dones meravelloses.

Berta Mundó Fontdeglòria
Coordinadora de Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu del Maresme
Berta Mundó Fontdeglòria
Durant molt de temps vaig estar vinculada a l’associacionisme educatiu a nivell local (Mataró), comarcal i català, i per mi ha estat una manera d’entendre el món i de transformar-lo a través de l’educació i la formació.
Quan vaig descobrir el cooperativisme i l’economia social i solidària vaig veure clar que era des d’on poder seguir construint en col·lectiu i en clau transformadora. Per això vaig decidir aprendre’n una mica més fent un postgrau d’economia social i solidària (ESS) on vaig poder conèixer molts projectes i experiències i, sobretot, aprofundir en els vincles que hi ha entre l’ESS i l’educació.
M’agrada molt organitzar i posar eines per tal de fer realitat els projectes col·lectius i aprendre cada dia amb la feina que faig.
Des del 2018 coordino el projecte de Coop Maresme i ha estat una oportunitat brutal formar part de la construcció i transformació del projecte d’Ateneu Cooperatiu, així com facilitar que puguin néixer i créixer propostes cooperatives i solidàries.
A Coop Maresme ens vam conèixer amb l’Esberla, on he descobert que (ningú va dir que fos fàcil) és possible que les organitzacions posem la sostenibilitat i la vida de les persones al centre.

Inma Pascual Sanchez
Coordinadora de projectes
Inma Pascual Sanchez
Facilitadora de grups des del paradigma de Treball de Processos, educadora social i especialista en Teatre de les Oprimides. Treballadora de l’Esberla i exsòcia fundadora de Cúrcuma SCCL, una cooperativa on vaig créixer durant 6 anys com a persona i com a professional, i on em vaig especialitzar en perspectiva de gènere i LGBTIQ+, facilitació de grups i economia social i solidària.
Sóc una persona inquieta, curiosa i molt enèrgica. M’agrada la natura, el Sol d’hivern, l’horitzó del mar… Durant l'any 2020 he fet canvis que han fet replantejar-me qui sóc i amb què m’identifico. En aquest procés, vaig notant com la meva relació amb la natura m’ajuda a viure més connectada a l’essencial; em sosté quan necessito suport i descans, em dóna energia quan estic baixa d’ànims, m’allibera quan estic carregada, m’inspira quan estic creativa…I tants d’altres processos encara per descobrir.
Els feminismes cada dia m’aporten nous aprenentatges, més consciència de la diversitat de les opressions socials i em connecten amb una saviesa col·lectiva que em dóna esperança en els moments més difícils.
M’agrada treballar a partir de processos creatius per la presència que aporta el joc, el cos com a canal d’expressió i les històries de vida, que fan visibilitzar la humanitat, la resiliència i el potencial transformador que tenim cadascuna de nosaltres.

Barbara Rabinad Coll
Coordinadora de projectes
Barbara Rabinad Coll
M'apassionen les relacions humanes i els processos d'aprenentatge que se'n deriven quan es dona espai a la creativitat. Sóc facilitadora de grups, formadora i terapeuta. Sóc diplomada en Treball de processos i llicenciada en Sociologia per la UAB. Estic especialitzada en Teatre de l'oprimit, gènere i conflicte.
Sóc una dona apassionada i perseverant, m’agrada involucrar-me en nous projectes i utilitzar el meu potencial creatiu per trobar solucions noves als reptes personals i professionals.
M’apassionen les relacions humanes i la força generadora d’un grup. M’interessen els processos d’aprenentatge i de transformació que ofereixen. Com a Coach i Facilitadora, en els moments decisius aporto claredat i direcció. Utilitzo diferents mètodes per aconseguir els resultats desitjats, adaptant-me amb agilitat a les necessitats de cada moment.
A l'Esberla sóc coordinadora de projectes de Coeducació i cura comunitària.

Núria Alcaraz Coca
Coordinadora de projectes
Núria Alcaraz Coca
Sociòloga, amb un màster de gènere i polítiques públiques i doctorant-me, perquè visc capficada en com funcionem col·lectivament i, sobretot, en com podem transformar-ho, des de l'activisme, l'acadèmia, com a treballadora a l'Esberla... i des de tots els fronts de la vida!
El feminisme tres, quatre, cinc (o mil!) voltes rebel de Maria Mercè Marçal em fa vibrar. L'entenc com una metàfora de la interseccionalitat d'opressions present en tots els processos socials.
Les organitzacions són els arbres del nostre bosc, la societat, per això m'apassiona apropar-m'hi amb cura, escoltar-les i entendre-les. Idear eines per transformar-les. Construir els fonaments d'un món més just, feminista i ecològicament sostenible.
Penso molt sobre el temps i les desigualtats que comporta. El difícil encaix entre el temps productiu i reproductiu i com fer-los tots visibles per sacsejar-los i posar la cura col·lectiva al centre. Un repte enorme!
Canalitzo els meus nervis i emocions gràcies a la poesia i les muntanyes del nostre petit país. Quan em perdi, em trobareu recorrent Sant Llorenç (a peu o en bici!) o fent el vermut amb les amigues, el meu far de saviesa!