Forum Obert projecte Amplificador Jove de Premià de Mar

Fem que totes les veus comptin! Crònica d’un Fòrum Obert – Amplificador Jove (Premià de Mar)

Dimecres 22 de juliol. Són les 12h i a poc a poc comença a arribar la gent al pati de Can Salamó. Fa calor, però tenim la sort que un dels pins ens regala la seva ombra. 

Avui fem un fòrum obert (FO) sobre la dificultat dels i les joves de ser escoltades i poder participar en la presa de decisions dins del sistema educatiu. 

Aquest FO forma part del projecte Amplificador Jove de l’Ajuntament de Premià, un projecte que té com a objectiu principal posar atenció i intervenir sobre aquells temes i realitats socials que preocupen els i les joves

El FO és un espai obert a la participació on s’explora la diversitat de veus que hi ha al voltant d’un tema. S’hi convida a persones que tenen opinions o posicions polaritzades sobre el tema perquè puguin tenir aquells diàlegs que en el dia a dia no es donen. L’equip de facilitació del fòrum vetlla, tant en la preparació com en l’execució, perquè totes les persones que hi participin se sentin representades i segures d’expressar les seves opinions i experiències. 

 

Ja són les 12:15h i som 20 persones! 

Hi ha set joves, mares, les educadores de carrer, educadores de projectes per a joves, activistes del món educatiu, un mestre d’institut, la tècnica d’ensenyament de Premià de Mar, la presidenta de l’AFA de l’INS Premià de Mar, regidores de l’Ajuntament de Premià de Mar… i nosaltres, la Patri i l’Amaia, sòcies de l’Esberla. El nostre rol aquí és el de les facilitadores

Després de dur a terme el protocol de mesures sanitàries (prendre la temperatura,  posar-nos gel hidroalcohòlic i la mascareta) anem seient en el cercle de cadires disposades degudament per mantenir la distància de seguretat. 

 

A l’inici del FO, els i les joves exposen els seus malestars a partir del manifest que van escriure de forma autònoma basant-se en la seva experiència, i la de moltes altres joves, dins del sistema educatiu. Pels i les joves era molt important poder tenir un espai inicial on expressar-se i que la gent adulta ocupéssim el rol d’escoltar. 

 

Seguidament obrim el torn de paraula

Les participants expressen el seu punt de vista i comparteixen les seves experiències personals. 

Explorem molts temes:

 • l’educació en l’època franquista i durant la transició
 • els sistemes educatius basats en el treball en grup i pedagogia lliure
 • el bullying en el sistema escolar
 • les traves que el sistema educatiu posa al professorat que vol desenvolupar pedagogies diferents
 • la dificultat dels adults a escoltar als i les joves
 • la por a rebre crítiques i reconèixer que ens equivoquem
 • la dificultat dels i les joves de poder ser crítiques i avaluar al professorat
 • la frustració dels i les joves de no sentir-se escoltades ni tingudes en compte pel sistema educatiu
 • la importància de fer activitats educatives que passin per l’experiència i no només aprendre segudes a una cadira
 • saber apreciar la feina feta pels i les joves
 • aprendre i compartir estratègies de futur i de com podem seguir treballant joves i adultes per fer un sistema educatiu més democràtic i just que tinguin en compte totes les veus.  

Estem a punt d’acabar del fòrum i s’obre un diàleg entre els i les joves i un dels  regidors de l’Ajuntament de Premià! Explorem maneres amb les quals l’Ajuntament pot tenir més en compte la veus dels i les joves de Premià.

 

El camí que ens queda serà llarg i intens!

Al final del fòrum, veiem que queda molta feina per fer, però a la vegada es dibuixa un somriure  a algunes joves i adultes. No hi ha gaires espais on joves i adultes ens puguem escoltar de forma profunda i honesta. Moltes ens quedem amb ganes de més fòrums oberts per seguir aprofundint en altres temes com la LGTBIQfòbia, el racisme, la desigualtat de gènere i molt més!

 

Gràcies als i les joves per posar el vostre cos i el vostre temps, per qüestionar i fer front a l’adultisme que patiu en el vostre dia a dia: Aina Tortosa, Andrea León, Swemelly Suarez, Sara Millàs, Àlex Torà, Arnau Pujadà, Sergio Martínez, Júlia Blasco i Mireia Nobrega.

 

Gràcies a totes les persones adultes que vau estar escoltant, prenent responsabilitat i seguir aprenent de la mà dels i les nostres joves.


Gràcies a l’Ajuntament de Premià de Mar i en especial a l’Alba Vila i la Dolors Anguera per posar el vostre esforç i energia perquè els i les joves de Premià tinguin més espai per poder expressar la seva veu.